Inspectorii fiscali vor putea de acum încolo să verifice şi locuinţele contribuabililor, potrivit unui proiect de ordin al Ministerului Finanţelor Publice. Ordinul include "Carta drepturilor şi obligaţiilor persoanei fizice supuse verificării fiscale, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin".
Astfel, contribuabilii care vor fi verificaţi fiscal au următoarele obligaţia de a permite accesul în locuinţă inpectorilor fiscali.
"Indiferent de locul unde se desfăşoară verificarea fiscală, aveţi obligaţia de a permite funcţionarilor împuterniciţi de organul fiscal să efectueze o cercetare la faţa locului, precum şi experţilor folosiţi pentru această acţiune, intrarea acestora pe terenuri, în încăperi şi în orice alte incinte, în măsura în care acest lucru este necesar pentru a face constatări în interes fiscal. Aveţi dreptul de a refuza intrarea în domiciliu sau în reşedinţă, caz în care intrarea în domiciliul sau în reşedinţa dumneavoastră se face cu autorizarea instanţei judecătoreşti competente", scrie în documentul menţionat.
Contribuabilului în revine totodată obligaţia de prezentare la locul, data şi ora precizată în avizul de verificare.
Totodată, contribuabilului îi revine obligaţia de a prezenta informaţiile cerute de fisc, precum și aceea de a plăti diferenţele de impozit stabilite cu ocazia verificării fiscale, precum şi dobânzile şi penalităţile de întârziere aferente acestora.
Drepturile contribuabilului:
Printre drepturile care revin contribuabilui este acela de a fi înştiinţat despre acţiunea de verificare, cu 15 zile înainte, cu privire la: a) temeiul juridic al verificării; b) data de începere a verificării; c) perioada ce urmează a fi supusă verificării; d) posibilitatea de a solicita amânarea datei de începere a verificării; e) locul desfăşurării verificării şi persoana de contact la care vă veţi prezenta; f) informaţiile şi înscrisurile relevante pentru verificare.
Aceştia au la "dispoziţie 60 de zile de la comunicarea avizului de verificare, sub sancţiunea decăderii, să prezentaţi documentele justificative în vederea clarificării situaţiei fiscale personale".
Verificarea fiscală se poate extinde şi la "Soţul/soţia şi rudele dumneavoastră până la gradul al 3-lea inclusiv". Acestea pot însă refuza furnizarea de informaţii, efectuarea de expertize, precum şi prezentarea unor înscrisuri.
De asemenea, avocaţii, psihotearapeuţii, preoţii, notarii publici, consultanţii fiscali, executorii judecătoreşti, auditorii, experţii contabili, medicii şi psihoterapeuţii, pot refuza furnizarea de informaţii cu excepţia "informaţiilor cu privire la îndeplinirea obligaţiilor prevăzute de legea fiscală în sarcina lor, precum şi a informaţiilor necesare clarificării şi stabilirii situaţiei fiscale reale a contribuabililor/plătitorilor cu care a avut sau are raporturi juridice".
De asemenea, contribuabilul are dreptul de a fi verificat o singură dată pentru fiecare perioadă impozabilă, de a fi protejat pe linia secretului fiscal şi de a cunoaşte rezultatele verificării fiscale.
Sursa : evz.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu