Pagini

duminică, 1 februarie 2015

Visteria lui Brancoveanu ascunsa in Muntii Builei ?

Prin Muntii Capatanii, pe unde si padurea se pierde in ea insasi, mai exista, de pe vremea lui Iancu Jianu, pesteri in care au fost ascunse comori. In astfel de locuri, si zapada face viermi, asa ne spunea mama cand eram copii, si n-am incetat niciodata sa cred ca ar fi avut cumva dreptate. Comorile au fost ascunse de catre haiducii lui Iancu Jianu, alaturi de care marele erou popular a stat ascuns 12 ani pe Muntele Bulzu, de pe Cheile Bistritei, din judetul Valcea. Multe din aceste comori au fost luate chiar de catre haiducii care au reusit sa scape de potera si care, inainte sa aleaga alta ascunzatoare, le-au dezgropat. Batranii locurilor si cautatorii de comori ai zilelor noastre spun ca mai exista multe astfel de pesteri la care nu se mai poate ajunge, pentru ca s-au pierdut punctele de reper, ori au fost acoperite de pietre si de frunze putrede. Haiducii care le ascundeau ciopleau cruci pe fagi sau pe brazi, pentru a insemna pesterile. Atunci cand intalneai in cale un fag pe care era incrustata o cruce, stiai ca te afli in preajma unei comori. La adancimi de peste 15 metri, in stanca de calcar, stau ascunse multe averi ale boierilor si staretilor de manastiri din acea vreme, bogatii pentru care haiducii faceau varsare de sange, ca sa le dea la saraci. Banii sunt insa blestemati, tocmai pentru ca erau luati cu jertfe omenesti.


Sub Buila se afla Poiana de Piatra, unde este o pestera adanca de 5-6 metri, folosita si ea ca adapost de haiduci. Are gura de intrare sub forma de put, iar haiducii, cand se apropia potera, intrau in pestera si trageau dupa ei un brad tanar, pe care il taiau in fuga si al carui varf ramanea afara, ca si cum ar fi fost locul lui acolo, ca si cum ar fi crescut din pamant. Niciodata potera nu i-a aflat pe haiduci. O singura data, jandarmii au gasit in poienita caii haiducilor pascand. Furii erau in pestera, peste gura careia trasesera bradul sacrificat, care ii salva de fiecare data prin moartea sa.


Se mai cauta pana in ziua de azi o comoara care ar fi ascunsa pe Valea lui Neag, pe langa Manastirea Hurezi, unde este ingropata toata vistieria lui Constantin Brancoveanu: aur, bijuterii, tacamuri, sfesnice, policandre, covoare tesute cu fir de aur. Constantin Brancoveanu aflase ca turcii ii doreau capul si a luat sapte slugi cu el, a dus caramida si a construit un beci adanc, in care si-a ascuns toata averea. Cand beciul a fost gata si comoara ascunsa, Constantin Brancoveanu a omorat cele sapte slugi, pentru a nu se afla niciodata locul in care au fost ascunse bogatiile familiei. Multi cauta aceasta comoara imensa, dar nimeni, niciodata, nu a putut afla locul in care este ascunsa.


Pe Plaiul al Mare, in Priporul Ciresului, pe Romanii de Sus, la deal, sunt ingropati 17 haiduci, care au fost omorati de potera chiar in aceste locuri. Pe drumul care duce de la Scarisoara la Preluca si de la Preluca la Valeanu, cele 17 morminte stau drept marturie pentru aceia care se indoiesc de faptele haiducesti, petrecute pe vremea lui Iancu Jianu, in Muntii Capatanii.


Astfel de povesti se spun si astazi la claci, la coasa ori la strans de fan, la nunti, la botezuri, sau chiar si la priveghiul mortilor. Oamenii le asculta cu luare aminte si fiecare isi inchipuie ca, intr-o zi, vor da peste o astfel de comoara si vor scapa de greutatile vietii. Ramane intotdeauna insa un blestem de care nimeni nu poate scapa, acela al unei vieti mult prea trecatoare si nefiresc de scurte. Asa a lasat Dumnezeu scris, in "biletul" care se cheama Biblia si pe care fiecare dintre noi ar trebui sa-l citeasca cu evlavie si sa caute neincetat comorile ascunse la fiecare pas.

Sursa : formula-as.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu