Pagini

luni, 30 septembrie 2013

Florian Marin ramane sef la IPJ Valcea...

După şase luni de la revenirea în fruntea IPJ Vâlcea, comisarul şef Florian Marin a acordat un interviu în care vorbeşte despre activitatea sa şi a subalternilor săi, dar şi despre sancţiuni disciplinare 

 Ce s-a schimbat în IPJ Vâlcea de când aţi revenit în funcţia de inspector şef?  


 

În linii mari, activitatea Inspectoratului a rămas aceeaşi, după cum aţi văzut nu s-a schimbat nici echipa managerială, poate s-au schimbat un pic relaţiile interumane în sensul că provenind din mijlocul lor şi lucrând o perioadă de timp şi în zona operativă, poate sunt alte relaţiile interumane. Se spune că cineva este din judeţ poate cunoaşte mult mai bine realitatea din zona respectivă. În rest, sunt destule probleme, ele persistă. Sunt probleme de logistică, financiare, umane, în mediul rural, avem şefi de posturi cu probleme, după cum aţi prezentat şi dumneavoastră.   


Până acum erau nişte relaţii rigide între colegi, între fosta conducere şi angajaţi?   


Nu, nu e vorba de asta. Întotdeauna e o problemă cu echipa managerială. Citeam într-un articol că împuternicirile dăunează climatului pentru că nu eşti o persoană numită în funcţia respectivă ca urmare a unui concurs şi, ca atare, există posibilitatea ca unii oameni să se poziţioneze într-un anumit mod faţă de şeful respectiv. Nu am găsit un climat rigid, dimpotrivă am lucrat foarte bine cu domnul chestor Munteanu, dar era vorba de poziţionarea în raport cu mine, cu venirea mea aici. Sigur, eram „de-al casei”, dar ştiţi că e un avantaj şi dezavantaj când eşti „de-al casei”. E un dezavantaj pentru că tu ştii mai bine ce se întâmplă în instituţie şi în judeţ.  


   Lipsa de stabilitatea în ceea ce priveşte conducerea IPJ afectează ceea ce se întâmplă în judeţ? 


  Da, poate să afecteze. În situaţia în care nu e o continuitate în actul managerial, este afectat şi climatul organizaţional, adică oamenii se obişnuiesc cu un anumit stil managerial, după care vine altcineva cu un alt stil, o nouă perioadă de adaptare, şi nu poţi să mergi la nesfârşit cu perioade de adaptare. Dar, de asta spuneam că e  şi un avantaj că sunt „de-al casei”, pentru că eu am mai fost inspector şef şi, la mine, nu e nevoie de o perioadă de adaptare. 


  Vi se va prelungi împuternicirea? Se va organiza un concurs pentru funcţia de inspector şef al IPJ Vâlcea?   


 

Mi-e greu să vă răspund când va exista un concurs. Ştiu cu certitudine că s-a făcut o propunere de prelungire a împuternicirii mele pe o perioadă de încă şase luni de zile, timp în care există posibilitatea organizării concursului la care făceaţi referire. 


  Ce măsuri s-au luat în cazul poliţiştilor implicaţi în scandaluri, în ultima perioadă?  


 Am câteva cercetări prealabile aproape de finalizare, vor fi câteva comisii de disciplină şi, la bilanţul pe 9 luni, veţi afla şi măsurile care s-au dispus.    


Şeful de post din comuna Laloşu riscă vreo sancţiune?   


S-a dat neînceperea urmăririi penale din punct de vedere penal, al unei fapte reclamate, dar asta nu înseamnă că, din punct de vedere disciplinar, lucrurile sunt în regulă. Eu nu le consider în regulă şi nu ştiu dacă un om cu o asemenea imagine poate continua într-o comună ca şef de post. Rămâne să stabilească acest lucru Consiliul de Disciplină pe care oricum l-am sesizat cu privire la fapta respectivă, şi nu numai cu privire la acest aspect. Mai sunt nişte probleme din punct de vedere al managementului la nivelul postului de poliţie din comună. Am obsevat o supărare, cel puţin la unii dintre colegii dumneavoastră, că eu aş tolera ca unii poliţişti să rămână în funcţii deşi ei nu-şi fac datoria. Trebuie să respect nişte paşi legali pentru că, la rândul meu, pot fi acuzat de abuz în serviciu, şi de aceea lentoarea luării unor măsuri devine deranjantă. Eu înţeleg supărarea unor oameni din judeţ, dar repet, nu las absolut nimic să persiste.  


 Aţi avut timp să-i evaluaţi pe şefii de post în această perioadă?  


 Nu poţi să faci o evaluare în şase luni de zile la 80 de persoane. Doar acolo unde sunt probleme, sunt câteva controale tematice care se apropie de finalizare. La cel puţin patru sau cinci posturi, chiar şase posturi, am avut timp să fac o evaluare. Am avut şi o surpriză plăcută, am găsit un post de poliţie, lângă Râmnicu Vâlcea, unde s-a vrut să se afle gradul de încredere al populaţiei în poliţişti. În urma completării unor chestionare, a fost un sondaj profesionist, s-a ajuns la concluzia că oamenii din comuna respectivă au un grad de încredere de aproape 80 % în poliţişti.  Nu pot să ignor o realitate, dacă ăsta e nivelul de încredere, înseamnă că lucrurile sunt în regulă acolo.   


Ce răspuns credeţi că ar da vâlcenii dacă ar fi întrebaţi despre activitatea Poliţiei?   


Nu cred că ar da un răspuns la nivelul celui de înainte, o spun cu sinceritate. Poate ar da un răspuns încurajator, dar în niciun caz nu ar fi la nivelul de peste 70 %.    


 Aţi fost şeful Poliţiei Rutiere, dacă ar fi să reveniţi acolo, ce aţi schimba?  


 Mi-e greu să spun ce aş schimba acum. E greu, ştiţi că se spune că prima dragoste profesională nu se uită niciodată. Mă leagă foarte multe lucruri de Rutieră, a fost prima mea şefie, cu adevărat. Sunt lucruri care au evoluat în timp, nu ştiu ce aş putea să schimb. Dacă aş putea să-mi dau experienţa noilor colegi, dacă aş putea să impun un alt climat de disciplină în afara celui prezent, asta poate că aş face-o dar, repet, fiecare şef îşi are stilul lui şi nu sunt eu în măsură să-l judec pe domnul Ioniţă.  


 Sunt indisciplinaţi poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier, să înţelegem?  


 Nu, nu sunt indisciplinaţi, sunt alte relaţii faţă de vremea când eram eu şeful Poliţiei Rutiere, alte relaţii de muncă. Atunci, de pildă, eu puneam foarte mult preţ pe capitolul disciplină, militărie, poate eram mai rigid eu, poate realitatea e cea din zilele noastre. Dar să nu mă înţelegeţi greşit, nu am să-i reproşez domnului Ioniţă absolut nimic. Mi se pare că e un om care se străduieşte extraordinar de mult iar Serviciul chiar obţine rezultate destul de bune, n-am motive să fiu nemulţumit de activitate.   


Ce modificări aţi aduce, în cazul în care aţi fi membru al Legislativului, în beneficiul poliţiştilor care lucrează în stradă?   


Dacă aş putea, aş găsi un alt nivel de salarizare pentru cei care stau în stradă, aş găsi un alt nivel de protecţie vizavi de activitatea lor pentru că se confruntă cu tot fel de realităţi. Aş găsi poate alte posibilităţi de dotare tehnică pentru că, uneori, activitatea se desfăşoară în sedii cu probleme.


    Cum reuşiţi să-i motivaţi pe angajaţii din structurile operative?  


 E foarte multă pasiune, să ştiţi. Imaginea Poliţiei e, în general, una oarecum deformată. Uneori, apare o situaţie cel puţin deranjantă. Sunt 100 de oameni care-şi fac treaba, aşa cum e normal, şi apare unul singur care distruge toată imaginea muncii celorlalţi. Şi atunci, pe ideea că trebuie să fie puşi toţi în acelaşi loc, se creează o anumită impresia şi se generalizează. Prea multe mijloace de motivare nu prea există, foarte mulţi din colegii mei îşi fac treaba din pasiune. Vă dau un exemplu, a fost o tâlhărie la Drăgăşani, la miezul nopţii, săvârşită de persoane cu faţa acoperită. Colegii mei, timp de 24 de ore au descoperit grupul, deşi nu aveau foarte multe date, după care au mers la Parchet pentru a face propunerea de arestare preventivă. Se poate numi asta altceva decât pasiune pentru munca lor. La prima vedere, îşi fac meseria, e datoria lor, nu cer, nu comentează. Dacă am cumva un merit, este că reuşesc de foarte multe ori lucruri fără să ofer la schimb, din păcate, ceva sau o mulţumire financiară.     


 Cum arată bilanţul IPJ Vâlcea pe opt luni? A crescut infracţionalitatea? 


  Faţă de anul trecut, a scăzut infracţionalitatea. Când am preluat Inspectoratul, era o infracţionalitate sesizată de + 2% faţă de perioada similară din 2012. Acum suntem pe o infracţionalitate sesizată de - 4,4 %, deci o scădere de aproape 7 %, în şase luni de zile. Nu e meritul meu, să ştiţi, poate e vorba despre mesajul meu, dar meritul e al colegilor mei. Nu e puţin lucru să scazi cu câteva sute de infracţiuni în condiţiile în care problemele economice sunt destule.

Sursa : adevarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu