Pagini

luni, 30 septembrie 2013

Atentie !!! Politia va sfatuieste sa...

Precipitaţiile influenţează negativ desfăşurarea traficului rutier. Având în vedere faptul că vântul puternic şi ploaia pot favoriza producerea unor grave accidente rutiere, poliţiştii vâlceni recomandă tuturor conducătorilor de autovehicule să circule cu viteză redusă, să mărească distanţa de siguranţă în mers, să utilizeze luminile de întâlnire şi să evite efectuarea manevrelor în trafic (depăşiri, treceri de pe o bandă pe alta, etc.) fără o temeinică asigurare. 


 

În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza stropilor de ploaie, folosirea luminilor de către ceilalţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers şi de aceea, recomandăm ca luminile de întâlnire să fie folosite pe timpul zilei permanent, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă. 


Pietonii sunt rugaţi să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă pe la locurile marcate, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de a traversa a fost observată de către şoferi. În condiţiile unui trafic aglomerat, ploaia reprezintă un factor perturbator ce poate determina apariţia blocajelor rutiere temporare.

 În această situaţie, recomandăm conducătorilor auto: 


să nu depăşească coloana de autovehicule oprite la semafor;

 • să nu oprească sau să staţioneze în locuri unde ar putea împiedica desfăşurarea normală a traficului rutier; 

 • să nu treacă la culoarea roşie a semaforului electric;

Sursa : IPJ Valcea

Florian Marin ramane sef la IPJ Valcea...

După şase luni de la revenirea în fruntea IPJ Vâlcea, comisarul şef Florian Marin a acordat un interviu în care vorbeşte despre activitatea sa şi a subalternilor săi, dar şi despre sancţiuni disciplinare 

 Ce s-a schimbat în IPJ Vâlcea de când aţi revenit în funcţia de inspector şef?  


 

În linii mari, activitatea Inspectoratului a rămas aceeaşi, după cum aţi văzut nu s-a schimbat nici echipa managerială, poate s-au schimbat un pic relaţiile interumane în sensul că provenind din mijlocul lor şi lucrând o perioadă de timp şi în zona operativă, poate sunt alte relaţiile interumane. Se spune că cineva este din judeţ poate cunoaşte mult mai bine realitatea din zona respectivă. În rest, sunt destule probleme, ele persistă. Sunt probleme de logistică, financiare, umane, în mediul rural, avem şefi de posturi cu probleme, după cum aţi prezentat şi dumneavoastră.   


Până acum erau nişte relaţii rigide între colegi, între fosta conducere şi angajaţi?   


Nu, nu e vorba de asta. Întotdeauna e o problemă cu echipa managerială. Citeam într-un articol că împuternicirile dăunează climatului pentru că nu eşti o persoană numită în funcţia respectivă ca urmare a unui concurs şi, ca atare, există posibilitatea ca unii oameni să se poziţioneze într-un anumit mod faţă de şeful respectiv. Nu am găsit un climat rigid, dimpotrivă am lucrat foarte bine cu domnul chestor Munteanu, dar era vorba de poziţionarea în raport cu mine, cu venirea mea aici. Sigur, eram „de-al casei”, dar ştiţi că e un avantaj şi dezavantaj când eşti „de-al casei”. E un dezavantaj pentru că tu ştii mai bine ce se întâmplă în instituţie şi în judeţ.  


   Lipsa de stabilitatea în ceea ce priveşte conducerea IPJ afectează ceea ce se întâmplă în judeţ? 


  Da, poate să afecteze. În situaţia în care nu e o continuitate în actul managerial, este afectat şi climatul organizaţional, adică oamenii se obişnuiesc cu un anumit stil managerial, după care vine altcineva cu un alt stil, o nouă perioadă de adaptare, şi nu poţi să mergi la nesfârşit cu perioade de adaptare. Dar, de asta spuneam că e  şi un avantaj că sunt „de-al casei”, pentru că eu am mai fost inspector şef şi, la mine, nu e nevoie de o perioadă de adaptare. 


  Vi se va prelungi împuternicirea? Se va organiza un concurs pentru funcţia de inspector şef al IPJ Vâlcea?   


 

Mi-e greu să vă răspund când va exista un concurs. Ştiu cu certitudine că s-a făcut o propunere de prelungire a împuternicirii mele pe o perioadă de încă şase luni de zile, timp în care există posibilitatea organizării concursului la care făceaţi referire. 


  Ce măsuri s-au luat în cazul poliţiştilor implicaţi în scandaluri, în ultima perioadă?  


 Am câteva cercetări prealabile aproape de finalizare, vor fi câteva comisii de disciplină şi, la bilanţul pe 9 luni, veţi afla şi măsurile care s-au dispus.    


Şeful de post din comuna Laloşu riscă vreo sancţiune?   


S-a dat neînceperea urmăririi penale din punct de vedere penal, al unei fapte reclamate, dar asta nu înseamnă că, din punct de vedere disciplinar, lucrurile sunt în regulă. Eu nu le consider în regulă şi nu ştiu dacă un om cu o asemenea imagine poate continua într-o comună ca şef de post. Rămâne să stabilească acest lucru Consiliul de Disciplină pe care oricum l-am sesizat cu privire la fapta respectivă, şi nu numai cu privire la acest aspect. Mai sunt nişte probleme din punct de vedere al managementului la nivelul postului de poliţie din comună. Am obsevat o supărare, cel puţin la unii dintre colegii dumneavoastră, că eu aş tolera ca unii poliţişti să rămână în funcţii deşi ei nu-şi fac datoria. Trebuie să respect nişte paşi legali pentru că, la rândul meu, pot fi acuzat de abuz în serviciu, şi de aceea lentoarea luării unor măsuri devine deranjantă. Eu înţeleg supărarea unor oameni din judeţ, dar repet, nu las absolut nimic să persiste.  


 Aţi avut timp să-i evaluaţi pe şefii de post în această perioadă?  


 Nu poţi să faci o evaluare în şase luni de zile la 80 de persoane. Doar acolo unde sunt probleme, sunt câteva controale tematice care se apropie de finalizare. La cel puţin patru sau cinci posturi, chiar şase posturi, am avut timp să fac o evaluare. Am avut şi o surpriză plăcută, am găsit un post de poliţie, lângă Râmnicu Vâlcea, unde s-a vrut să se afle gradul de încredere al populaţiei în poliţişti. În urma completării unor chestionare, a fost un sondaj profesionist, s-a ajuns la concluzia că oamenii din comuna respectivă au un grad de încredere de aproape 80 % în poliţişti.  Nu pot să ignor o realitate, dacă ăsta e nivelul de încredere, înseamnă că lucrurile sunt în regulă acolo.   


Ce răspuns credeţi că ar da vâlcenii dacă ar fi întrebaţi despre activitatea Poliţiei?   


Nu cred că ar da un răspuns la nivelul celui de înainte, o spun cu sinceritate. Poate ar da un răspuns încurajator, dar în niciun caz nu ar fi la nivelul de peste 70 %.    


 Aţi fost şeful Poliţiei Rutiere, dacă ar fi să reveniţi acolo, ce aţi schimba?  


 Mi-e greu să spun ce aş schimba acum. E greu, ştiţi că se spune că prima dragoste profesională nu se uită niciodată. Mă leagă foarte multe lucruri de Rutieră, a fost prima mea şefie, cu adevărat. Sunt lucruri care au evoluat în timp, nu ştiu ce aş putea să schimb. Dacă aş putea să-mi dau experienţa noilor colegi, dacă aş putea să impun un alt climat de disciplină în afara celui prezent, asta poate că aş face-o dar, repet, fiecare şef îşi are stilul lui şi nu sunt eu în măsură să-l judec pe domnul Ioniţă.  


 Sunt indisciplinaţi poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier, să înţelegem?  


 Nu, nu sunt indisciplinaţi, sunt alte relaţii faţă de vremea când eram eu şeful Poliţiei Rutiere, alte relaţii de muncă. Atunci, de pildă, eu puneam foarte mult preţ pe capitolul disciplină, militărie, poate eram mai rigid eu, poate realitatea e cea din zilele noastre. Dar să nu mă înţelegeţi greşit, nu am să-i reproşez domnului Ioniţă absolut nimic. Mi se pare că e un om care se străduieşte extraordinar de mult iar Serviciul chiar obţine rezultate destul de bune, n-am motive să fiu nemulţumit de activitate.   


Ce modificări aţi aduce, în cazul în care aţi fi membru al Legislativului, în beneficiul poliţiştilor care lucrează în stradă?   


Dacă aş putea, aş găsi un alt nivel de salarizare pentru cei care stau în stradă, aş găsi un alt nivel de protecţie vizavi de activitatea lor pentru că se confruntă cu tot fel de realităţi. Aş găsi poate alte posibilităţi de dotare tehnică pentru că, uneori, activitatea se desfăşoară în sedii cu probleme.


    Cum reuşiţi să-i motivaţi pe angajaţii din structurile operative?  


 E foarte multă pasiune, să ştiţi. Imaginea Poliţiei e, în general, una oarecum deformată. Uneori, apare o situaţie cel puţin deranjantă. Sunt 100 de oameni care-şi fac treaba, aşa cum e normal, şi apare unul singur care distruge toată imaginea muncii celorlalţi. Şi atunci, pe ideea că trebuie să fie puşi toţi în acelaşi loc, se creează o anumită impresia şi se generalizează. Prea multe mijloace de motivare nu prea există, foarte mulţi din colegii mei îşi fac treaba din pasiune. Vă dau un exemplu, a fost o tâlhărie la Drăgăşani, la miezul nopţii, săvârşită de persoane cu faţa acoperită. Colegii mei, timp de 24 de ore au descoperit grupul, deşi nu aveau foarte multe date, după care au mers la Parchet pentru a face propunerea de arestare preventivă. Se poate numi asta altceva decât pasiune pentru munca lor. La prima vedere, îşi fac meseria, e datoria lor, nu cer, nu comentează. Dacă am cumva un merit, este că reuşesc de foarte multe ori lucruri fără să ofer la schimb, din păcate, ceva sau o mulţumire financiară.     


 Cum arată bilanţul IPJ Vâlcea pe opt luni? A crescut infracţionalitatea? 


  Faţă de anul trecut, a scăzut infracţionalitatea. Când am preluat Inspectoratul, era o infracţionalitate sesizată de + 2% faţă de perioada similară din 2012. Acum suntem pe o infracţionalitate sesizată de - 4,4 %, deci o scădere de aproape 7 %, în şase luni de zile. Nu e meritul meu, să ştiţi, poate e vorba despre mesajul meu, dar meritul e al colegilor mei. Nu e puţin lucru să scazi cu câteva sute de infracţiuni în condiţiile în care problemele economice sunt destule.

Sursa : adevarul.ro

Traficante depistate in Jud Arges...Ghici ce a confiscat Politia !

Agenţi ai Secţiei 4 Poliţie au descins val-vârtej, la 8 dimineaţa, pe un trotuar, în apropierea Pieţei 1 Mai, unde au organizat o „ridicare”, o însoţire până la secţie, o confiscare şi o distrugere de proporţii. Acţiunea „Para” va fi cu siguranţă inclusă în bilanţul de sfârşit de an al Poliţiei Române şi, foarte probabil, se va lăsa cu prime şi avansări în grad. 

Dar să vedem despre ce este vorba.

Două mămăiţe dintr-un sat din judeţul Argeş au încercat să-şi completeze pensia de la CAP venind cu trenul la Bucureşti, pentru a le aduce „boierilor”, la bloc, câte ceva de-ale gurii: lapte adevărat, legume şi fructe din grădină, bio, fără E-uri. Pentru că închirierea unei tarabe la piaţă este faliment curat, având în vedere şpăgile şi chiriile, cele două femei şi-au ocupat un loc, între două maşini, pe trotuarul de lângă piaţă, aşteptându-şi clienţii obişnuiţi pentru care veneau de două ori pe săptămână la Bucureşti şi care le comandaseră produsele. Însă clienţii s-au trezit ceva mai târziu decât agenţii vigilenţi.


Pe doamna Gheorghiţa (vecina ei plecase deja fără marfă şi cu buzunarele goale) am găsit-o după „taifunul” poliţienesc, încercând să-şi facă bani să ajungă acasă, vânzând totuşi nişte marfă dosită, scăpată ca prin minune de furia agenţilor. Aproape plângând, femeia a povestit cum a ajuns contravenientă la secţie, cum i-a fost aruncată marfa la tomberon şi cum a fost amendată cu 10 milioane de lei vechi, bani - spunea ea - pe care îi va putea plăti doar dacă-şi va vinde casa.

Agentul principal Mareş - căruia i s-a alăturat martorul Pardalian - a purces la inventarierea desagilor ţaţei Gheorghiţa. Iată şi marfa aruncată în tomberonul secţiei 4:

- 12 kilograme pere
- 2 kilograme măceşe
- 1 kilogram nucă
- 1 pungă gălbenele
- 6 legături leuştean
- 6 legături busuioc
- 6 legături tufănică
Îl felicităm pe domnul agent Mareş pentru acţiunea-fulger desfăşurată şi îl informăm că abia acum am realizat că în sectorul 1 au fost anihilaţi toţi criminalii, hoţii, evazioniştii, contrabandiştii, violatorii şi escrocii, ţaţa Gheorghiţa fiind „ultima redută” în calea siguranţei cetăţenilor din sector. Totodată, îl informăm că ţaţa Gheorghiţa i-a „tras clapa”. A ascuns doi litri şi jumătate de lapte, două pungi cu nuci şi vreo şase kile de pere, vânzând marfa cu 60 de lei, bani suficienţi pentru a ajunge acasă în Argeş...

Sursa : cotidianul.ro

Vochiţoiu spune adevarul la Rosia Montana ? ... Afla si tu !!!

Haralambie Vochitoiu, senator PP-DD si vicepresedinte al Comisiei Speciale pentr Rosia Montana, a declarat ca are informatii conform carora Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) ar fi transportat 150.000 de tone de material minier in Canada, pentru procesare, informeaza Ziare.com.


“RMGC a bagat bani acolo. De unde i-a bagat, ca a speculat pe bursa…dar e un amanunt foarte interesant – a luat peste 150.000 de tone de masa miniera (nn steril plus minereu de aur si argint) de acolo, cu acordul statului roman si le-a dus in Canada. Am informatia de acolo (nn la Rosia Montana, unde senatorul a fost in vizita alaturi de membrii comisiei), de la ei, i-am intrebat direct. Au avut si ei niste scapari, pentru cine stie sa-i intrebe!”, a spus Vochitoriu, inginer miner de profesie, pentru Ziare.com.


“Mi-au spus ca au forat in subteran, ca au scos masa miniera, peste 150.000 de tone. Am intrebat ‘si unde le-ati finalizat?’ Mi-au raspuns: ‘in Canada’. Am intrebat – ‘si aurul de acolo?’. Au raspuns: ‘o nimica toata, 1,2 grame la tona, a costat mai mult vaporul’”, a mai comentat liderul senatorilor PP-DD.


“De aia au deschis galeriile subterane, au spus ca vor sa le conserve, au mers pe filonul roman, unde e concentratia foarte mare. Le-au dus pana in 2012, 2013, si acum sapa acolo. Spun ca fac explorare, desi fac exploatare. Explorarea timp de 17 ani e cam o exploatare mascata”, considera Vochitoiu

Sursa : ziare.com

Matar.ro

Ambulanta lovita de o cisterna in Valcea... Vezi ce s-a intamplat !

Trei persoane dintr-o ambulanţă au fost rănite într-un accident pe DN 7 în apropiere de localitatea Budeşti, judeţul Vâlcea.

 

Salvarea ieşea de pe un drum lateral când a fost lovit în plin de o cisternă care s-a angajat în depăşireserea unui autoturism oprit pentru a acorda prioritatea maşinii de intervenţie.

“Şoferul, asitentul şi bolnavul din salvare au ajuns la spital cu răni grave. Ambulanţa se îndrepta către Spitalul judeţean cu un bolnav, avea semnalele acustice şi luminoase pornite. A fost lovită din lateral cu putere”, a spus Petre Duinea, directorul Serviciului de ambulanţă Vâlcea.Traficul pe ruta Râmnicu Vâlcea –Piteşti a fost blocat total aproape o jumătate de oră, iar în prezent se circulă alternativ.

Politistii le recomandă soferilor să circule prudent pe carosabilul ud , judeţul Vâlcea se află sub cod galben de ploi.

Sursa : evz.ro

Update:

„Echipajul nostru se întorcea de la un caz, de la Budeşti. În intersecţie, un şofer a acordat prioritate ambulanţei, dar un altul, care a efectuat o depăşire, a intrat  în maşina noastră. Ambulanţa e distrusă, iar colegii noştri sunt răniţi. Din câte am înţeles, asistenta e mai grav, are  traumatism de coloană vertebrală”, declară managerul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Vâlcea, Petre Duinea.

Sursa : adevarul.ro

Scandalos !!! Piperea vinde Oltchimul la bucata !!!

Licitatie publica cu strigare pentru vanzarea in bloc a activului RAMPLAST DMC

Consortiul de administratori judiciari ai S.C. OLTCHIM S.A., ROMINSOLV SPRL si BDO BUSINESS RESTRUCTURING SPRL, organizeaza in data de 08.10.2013, ora 11:00, la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING SPRL din Bucuresti, Str. Invingatorilor nr. 24, Victory Business Center, Et. 4, Sector 3, licitatie publica cu strigare pentru vanzarea in bloc a activului "RAMPLAST DMC", situat in Str. Uzinei Nr. 1, Ramnicu Valcea, jud. Valcea si Ramnicu Valcea, Raureni, punct "Filipini", jud. Valcea, format din terenuri, constructii si echipamente extrudare PVC pentru rame usi si ferestre.

Pretul de pornire a licitatiei este de 6.093.761 EUR (exclusiv TVA). Ofertantii care doresc sa participe la licitatie trebuie sa depuna la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING SPRL, cel mai tarziu in data de 07.10.2013, ora 16:00 inclusiv, documentele specificate in cuprinsul caietului de sarcini, ce poate fi achizitionat de la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING SPRL pentru echivalentul in RON al sumei de 5.000 EUR (exclusiv TVA). Pentru informatii suplimentare va rugam sa ne contactati la numarul de telefon 021.319.94.76.

 Sursa : oltchim.ro

Happymax.ro

Atentie ! Circulația pe DN 7C – Transfăgărășan este blocată pe ambele sensuri !!!

Trafic este blocat, luni dimineaţa, pe Transfăgărăşan. O alunecare de teren a îngropat cu totul şoseaua, pe ambele sensuri.

Alunecarea de teren s-a produs în cursul nopții la kilometrul 60, între două tuneluri aflate în apropiere de Barajul Vidraru, potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean Argeș. La fața locului au fost trimise mai multe utilaje de la Districtul Drumuri Naționale Căpățâneni, care acționează pentru îndepărtarea aluviunilor, estimându-se că șoseaua ar putea fi deblocată în cursul zile.


Polițiștii precizează că în zonă nu sunt autovehicule blocate, deși stânci și aluviuni au acoperit partea carosabilă.

duminică, 29 septembrie 2013

Uzina Mecanica Dragasani vanduta la bucata.... A fost o privatizare trucata ?...?

Lansam o ipoteza : UM Dragasani trebuia sa dispara deoarece facea concurenta marilor producatori de armament din afara tarii ...


Uzina Mecanică Drăgășani (UM Drăgășani) este o fabrică de armament din România. Compania produce cartușe de mitralieră. În mai 2004, Gigi Becali, împreună cu Asociația Salariaților de la Uzina Mecanica Drăgășani au cumpărat pachetul integral de acțiuni al fabricii, valoarea tranzacției fiind de circa 13,9 milioane lei. Suma includea prețul pentru pachetul de acțiuni, investițiile prevăzute pentru dezvoltarea societății în următorii cinci ani, investiții de mediu și capital de lucru. 


 Ce spunea Gigi Becali atunci :

"Deputatul Grosu, care mi-e prieten si este stelist, mi-a zis: "Vino sa investesti si la noi in judet". L-am intrebat: "Mai Vasile, dar in ce sa investesc?" si mi-a spus de Uzina mecanica", si-a explicat Gigi Becali decizia de a investi in acest domeniu. "Mi-a spus ca utilajele sunt depasite, dar exista hale si se pot face lucruri bune acolo. L-am intrebat cat este garantia, mi-a spus cinci miliarde, si am depus garantia respectiva. 10% voi da salariatilor cu care voi lucra in continuare"


 "Eu nu fac armament. O s-o reprofilez pe altceva, pentru ca n-am dat un euro pe ea, ca altii pe alte societati, si nu poate sa-mi impuna cineva ce sa fac cu ea. E proprietatea mea. Pe langa cele 130 de miliarde de lei pe care le-am platit, am preluat si datorii de 24 de miliarde de lei"


 Ce s-a intamplat pana in 2009 ?

In 2007 . "Domnul Becali trebuia sa puna niste bani sub forma de capital circulant si sa efectueze investitiile de mediu la care s-a angajat conform contractului de privatizare. Nu a facut acest lucru, asa ca am solicitat sa se rezilieze contractul si sa ne revina noua (AVAS - n.r.) actiunile firmei", declara atunci Atanasiu

 Tribunalul Bucuresti a decis sa ii oblige pe George Becali si Asociatia Salariatilor (PAS) la plata 307.500 euro pentru nerealizarea unei parti din investitii la Uzina Mecanica Dragasani, dupa ce fabrica de armament a fost privatizata si vanduta acestora. 


 Dupa un recurs foarte lung ....

  In 2012 a fost obligat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să plătească 307.000 de euro - penalităţi pentru nerespectarea obligaţiilor asumate prin caietul de sarcini al privatizării. Pentru că Becali nu s-a conformat sentinţei judecătoreşti, în octombrie 2012, statul a început procedura de executare silită a uzinei, scoţând la vânzare mai multe active pentru recuperarea acestei datorii.

 Deznodamantul : 



Plitistii valceni la fotbal in Olanda

În perioada 7-11 octombrie 2013,  o delegaţie formată din 26 de poliţişti din Vâlcea, în fruntea căreia se va afla inspectorul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Vâlcea, comisarul şef Florian Marin, va participa la un turneu de fotbal, în Olanda.  
 

Printre cei care fac această deplasare se numără mai mulţi lucrători de poliţie, şeful Biroului pentru Imigrări- comisarul Ioan Curcă, comisarul Paul Popescu- şeful Poliţiei din Băile Govora, şeful Serviciului Poliţiei Rutiere- Florian Ioniţă sau comisarul şef Eugen Preda, cel care va fi căpitanul echipei.    Turneul de fotbal este organizat de Asociaţia Internaţională a Poliţiştilor (n.r. International Police Association - IPA). La campionat s-au înscris 45 de echipe din întreaga lume.  

 “E o invitaţie din partea IPA Olanda pentru echipa noastră de fotbal. Eu sunt şeful delegaţiei, iar domnul Preda este căpitan de echipă nejucător. Sper să nu ne facem de râs, mai ales că am fost în urmă cu câţiva ani în Cehia şi am ieşit pe locul II. Avem o echipă bună, dar acum depinde şi de ceilalţi. Se zice că le port noroc, că ori ce câte ori am fost inspector şef au câştigat câte ceva. E şi o oportunitate pentru stabilirea unor legături cu alte structuri de poliţie din Europa şi din afara ei, e şi un schimb de experienţă”, spune inspectorul şef al IPJ Vâlcea, comisarul Florian Marin.     Toţi poliţiştii sunt obligaţi să suporte cheltuielile de participare la turneul de fotbal.    Poliţiştii vor juca fotbal în timpul liber, căci şeful IPJ Vâlcea i-a pus să-şi ia concediu de odihnă pe perioada participării la turneul din Olanda.   

 Costurile deplasării şi alte cheltuieli sunt suportate de fiecare poliţist.   

Sursa : Adevarul.ro

Accident grav la Slatioara

Doi tineri, o fată de 17 ani şi un băiat de 20 de ani, şi-au pierdut viaţa, iar alte patru persoane au fost grav rănite, duminică, în Vâlcea, după ce şoferul, care nu avea permis de conducere şi era băut, a pierdut controlul volanului, iar maşina a lovit mai mulţi copaci şi un stâlp electric.

Accidentul a avut loc pe DN 67 Râmnicu Vâlcea - Horezu - Târgu Jiu, în localitatea Slătioara.

În autoturism se aflau şase tineri cu vârste între 17 şi 23 de ani, cinci dintre ei din Horezu, care se întorceau de la discotecă. Maşina era condusă de un tânăr de 22 de ani, care era băut şi nu are permis de conducere, potrivit Mediafax.

"Din cauza vitezei excesive cu care circula, şoferul a pierdut controlul volanului, autoturismul BMW ieşind de pe şosea. Ulterior, autovehiculul a lovit mai mulţi arbori şi un stâlp de electricitate. Tânărul de 22 de ani aflat la volan nu are permis de conducere şi era sub influenţa alcoolulul, verificarea cu aparatul etilotest indicând o alcoolemie de 0,35 miligrame per litru alcool pur în aerul expirat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Vâlcea, Alina Teodorescu.


În urma impactului, şi-au pierdut viaţa un tânăr de 20 de ani şi o fată de 17 ani, în timp ce şoferul şi trei pasageri au fost grav răniţi. Aceștia au traumatisme la cap şi picioare şi contuzii cervicale.


Tinerii sunt internaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Râmnicu Vâlcea, unul dintre ei fiind în comă.

Inca un nou bir :Perceperea contributiilor sociale pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor

Va informam ca in Monitorul Oficial nr. 593/20.09.2013, a fost publicata Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 88/2013 prin care au fost aduse modificari si completari Codului Fiscal aprobat prin Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, care se aplica incepand cu 1 ianuarie 2014.

Redam, astfel, mai jos, principalele prevederi ale acestui nou act normativ.

Potrivit noilor prevederi, persoanele care realizeaza venituri impozabile din cedarea folosintei bunurilor datoreaza contributii sociale obligatorii pentru aceste venituri.

Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor, altele decat cele din arendarea bunurilor agricole in regim de retinere la sursa a impozitului, este diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila determinata prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut, diferenta dintre totalul veniturilor incasate si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale, sau valoarea anuala a normei de venit raportata la cele 12 luni ale anului.

Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia si mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut.
Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru contribuabilii care realizeaza venituri din arendarea bunurilor agricole in regim de retinere la sursa a impozitului, este diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila determinata prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut si nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acesta este singurul asupra caruia se calculeaza contributia. Baza lunara de calcul nu poate fi mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut.
Atentie! La stabilirea obligatiilor fiscale anuale, contributiile de asigurari sociale de sanatate datorate in cursul anului fiscal se deduc din veniturile realizate din categoria venituri din cedarea folosintei bunurilor numai de organul fiscal competent care are obligatia de a recalcula baza impozabila in vederea acordarii deductibilitatii si determinarii impozitului pe venitul anual datorat.
Persoanele care realizeaza venituri din activitati agricole, silvicultura, piscicultura, venituri din cedarea folosintei bunurilor, venituri dintr-o asociere cu o persoana juridica contribuabil, care nu genereaza persoana juridica, si cele care realizeaza venituri din asocierile fara personalitate juridica intre persoane fizice rezidente si persoane juridice romane nu datoreaza contributii de asigurari sociale.

dEpurtat.ro
Persoanele care realizeaza intr-un an fiscal venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri sub forma indemnizatiilor de somaj, venituri din pensii mai mici de 740 lei, precum si venituri din activitati independente in calitate de intreprinzatori titulari ai unei intreprinderi individuale, membrii intreprinderii familiale, persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice, persoanele care realizeaza venituri din profesii libere, venituri din activitati agricole, din silvicultura si piscicultura, venituri din cedarea folosintei bunurilor, venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului Civil, precum si a contractelor de agent, venituri din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara; venituri obtinute de o persoane fizice dintr-o asociere cu o persoana juridica contribuabil, potrivit titlului IV^1, care nu genereaza o persoana juridica datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate asupra tuturor acestor venituri.
Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru contribuabilii care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor, cu exceptia celor care realizeaza venituri din inchirierea camerelor, situate in locuinte proprietate personala, in scop turistic se evidentiaza lunar, iar plata se efectueaza trimestrial, in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.
Important! Pentru contribuabilii care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor incadrarea bazei lunare de calcul in plafonul maxim (de 5 ori castigul salarial mediu brut) se face de catre organul fiscal prin decizia de impunere iar pentru contribuabilii care realizeaza venituri din arendarea bunurilor agricole in regim de retinere la sursa a impozitului incadrarea in plafonul maxim se face de catre platitorul de venit la momentul platii venitului.
 Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru contribuabilii care realizeaza venituri din inchirierea camerelor, situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare in scop turistic cuprinsa intre 1 si 5 camere inclusiv, stabilite pe baza de norma anuala de venit sau care opteaza pentru determinarea venitului in sistem real, precum si cei care inchiriaza in scop turistic, in cursul anului, un numar mai mare de 5 camere de inchiriat in locuinte proprietate personala se evidentiaza lunar, iar plata se efectueaza in doua rate egale, pana la data de 25 iulie inclusiv si 25 noiembrie inclusiv.
Contribuabilii care realizeaza venituri din arendarea bunurilor agricole in regim de retinere la sursa a impozitului datoreaza contributie individuala de asigurari sociale de sanatate in cursul anului, obligatia calcularii, retinerii si virarii sumelor respective revenind platitorilor de astfel de venituri. Obligatiile reprezentand contributiile individuale de asigurari sociale de sanatate se calculeaza prin aplicarea cotei de contributie asupra bazei de calcul determinata ca diferenta intre venitul brut si cheltuiala deductibila de 25% la venitul brut, se retin si se vireaza de catre platitorul de venit pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care au fost platite veniturile.
Stabilirea obligatiilor anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate, precum si incadrarea in plafonul minim (un salariu minim brut pe tara) se realizeaza de organul fiscal competent, prin decizie de impunere anuala.


In cazul contribuabililor care realizeaza venituri din arendarea bunurilor agricole care opteaza pentru determinarea venitului net din arenda in sistem real, obligatiile anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate se determina pe baza declaratiei privind venitul realizat, prin aplicarea cotei individuale de 5,5% asupra bazei de calcul, iar baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate se evidentiaza lunar in decizia de impunere.
In cazul contribuabililor care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor stabilirea obligatiilor anuale de plata ale contributiei de asigurari sociale de sanatate, precum si incadrarea in plafonul maxim (de 5 ori castigul salarial mediu brut) se realizeaza de organul fiscal competent, prin decizia de impunere anuala.
Procedura de aplicare a prevederilor referitoare la recalcularea venitului realizat din cedarea folosintei bunurilor se stabileste prin ordin al presedintelui Agentie Nationale de Administrare Fiscala.

Sursa : Administratia Judeteana A Finantelor Publice Valcea

sâmbătă, 28 septembrie 2013

In Valcea si Salaj sunt cei mai multi restantieri la banci

Cresc restanţele românilor la bănci. În august, aproape 800 de milioane de lei s-au adăugat la sumele restante, care au depăşit astfel 33 de miliarde de lei în toată ţara, arată datele Băncii Naţionale a României.

Cei mai afectaţi au fost firmele şi oamenii din judeţul Vâlcea. Peste 30% din creditele în valută luate de aceştia aveau întârzieri de aproape 120 de milioane de euro.

Lucrurile nu stau bine nici în cazul împrumuturilor în monedă naţională. Topul restanţierilor este condus în acest caz de Sălaj. Luna trecută, clienţii băncilor din acest judeţ aveau restanţe în valoare de 214 milioane de lei, aproape 30% din sumele împrumutate.  

Sursa : Yahoo News

miercuri, 25 septembrie 2013

Gold mine may bring down government (Proiectul Roşia Montană ar putea DĂRÂMA GUVERNUL)

Protestele împotriva planului de a deschide cea mai mare mină din Carpaţii de Vest continuă pe întreg teritoriul României, reuşind să inducă multă confuzie la nivelul Guvernului, scrie Oxford Analytica


Premierul Victor Ponta şi-a schimbat punctul de vedere public de cel puţin trei ori pe tema oportunităţii proiectului de exploatare minieră, iar disensiunile din rândul coaliţiei de guvernare au scos la iveală o formă haotică de a lua decizii publice, astfel că dubiile cresc în privinţa fezabilităţii planurilor de privatizare pentru sectorul energetic care sunt legate de căutarea finanţării internaţionale.

Afacerea RMGC scoate la iveală oportunismul unei elite transpartinice, iar prea puţini dintre membrii acesteia par preocupaţi de protejarea mediului sau a consecinţelor negative asupra statului.

Premierul a pierdut deja autoritate. Planurile USL de revizuire a Constituţiei ar putea cădea victimă tensiunilor permanente din coaliţie. În acelaşi timp, nervozitatea printre investitorii străini ar putea distruge şi aşa fragila revenire economică.

Un guvern nehotărât plănuieşte să paseze Parlamentului decizia finală pe tema controversatului proiect de la Roşia Montană. Coaliţia PSD- PNL ar putea să nu mai aibă viaţă lungă în condiţiile în care poziţiile celor două formaţiuni pe acest subiect sunt categoric divergente. Românii din clasa de mijloc şi tinerii, scandalizaţi de această controversă, ar putea intra pe scena politică cu o nouă formaţiune, dacă vor ieşi la iveală lideri potriviţi şi o platformă comună.

Controversata temă a exploatării cu cianuri a arătat fragilitatea USL. Pe 16 septembrie, Ponta a declarat că nu îl va susţine activ pe Antonescu la alegerile prezidenţiale, în timp ce liderul PNL a afirmat că nu va fi păpuşa PSD dacă va câştiga scrutinul. S-au împăcat în ziua următoare, premierul temându-se de lovitura ce ar putea fi provocată de intrarea PNL în opoziţie.

În cazul unui "divorţ", lui Ponta îi va fi imposibil să aranjeze o altă coaliţie dominată de partidul său. Planurile ambiţioase pentru o nouă Constituţie, deja amânate, ar putea rămâne definitiv la sertar.



Guvernul a pasat problema Parlamentului

Treisprezece parlamentari ai Comisiei comune speciale pentru Roşia Montană au început, miercuri, vizita în zonă, ei ajungând la sediul Primăriei cu un microbuz şi fiind întâmpinaţi de primarul din localitate, Eugen Furdui.Cei 13 parlamentari au ajuns la sediul Primăriei Roşia Montană cu un microbuz, în jurul orei 10.30 şi au fost întâmpinaţi de primarul localităţii, Eugen Furdui (PDL).

Parlamentarii au anunţat că vor face declaraţii jurnaliştilor după întâlnirile pe care le vor avea pe parcursul zilei.

Liderul Sindicatului "Viitorul Mineritului" Roşia Montană, Cristian Albu, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că aşteaptă ca parlamentarii care au ajuns la Roşia Montană să vadă realitatea din zonă şi investiţiile făcute deja în patrimoniu şi în protecţia mediului.

"Aşteptăm să discute cu localnicii ca să afle părerile lor şi faptul că îşi doresc această investiţie, vrem să vadă nevoile oamenilor şi că aceştia îşi doresc bunăstare şi să lucreze în tontinuare la ei acasă, în minerit", a spus Albu.

Parlamentarii din Comisia comună specială pentru Roşia Montană, condusă de senatorul Darius Vâlcov, urmează să viziteze staţia pilot de tratare a apelor acide, zona protejată Tău Găuri - amenajare pentru vizitare turistică, zona protejată Cârpeni - amenajare pentru vizitare turistică, cariera Cetate, cariera Cârnic, cariera Orlea, cariera Jig.

Membrilor Comisiei le vor fi prezentate, conform programului, iazul de decantare şi amplasamentul uzinei, după care vor vizita zona protejată Biserica Greco-Catolică, mai multe primării, tăurile protejate din centrul istoric, zona protejată Centrul istoric, complexul de galerii Cătălina-Monuleşti. Ei vor face vizite şi la depozitul arheologic şi şantierul de restaurare al casei 392, la Muzeul Mineritului - punct central al viitorului Complex Muzeistic.

Totodată, parlamentarii vor avea întâlniri cu Sindicatul "Viitorul Minerirului" şi ONG-urile locale pro-minerit.

La revenirea în Bucureşti, membrii Comisiei au programate pentru joi, începând cu ora 18.00, discuţii şi consultări la Parlament cu reprezentanţii ONG-urilor şi ai asociaţiilor cu activitate reprezentativă în domeniu şi cu organizatorii protestelor din Piaţa Universităţii.



Şeful SIE: În subiectul Roşia Montană au fost implicate guverne străine, entităţi şi mijloace de presă

Şeful SIE, Teodor Meleşcanu, a declarat, marţi, la finalul audierii în Comisia parlamentară de control că în subiectul privind Roşia Montană au fost implicate atât guverne străine, cât şi "entităţi", "mijloace de presă" sau cetăţeni străini care au făcut lobby pentru sau împotriva proiectului.

Pentru o serie de întrebări care au fost adresate de membri comisiei, unele dintre ele foarte specifice, a rămas să venim cu precizări, căutând în arhivele noastre dacă putem da răspunsuri sau nu la întrebări.

Meleşcanu a precizat că nu poate da publicităţii prea multe informaţii legate de acest subiect, având în vedere caracterul secret al acestora.

"Noi am încercat să le structurăm însă pe cele pentru Comisie... ce guverne, ce entităţi, ce mijloace de presă au fost implicate din străinătate în acest proiect, fie în favoarea proiectului, fie împotriva proiectului şi am încercat să prezentăm o imagine cât mai completă", a afirmat şeful SIE.


El a menţionat că din discuţiile comisiei de control a rezultat faptul că subiectul Roşia Montană va fi aprofundat de către SIE, ceea ce va presupune în principal o revedere a celor peste 50 de informări realizate pe acest subiect.

Meleşcanu a mai afirmat că problemele de bonitate ale societăţilor care investesc în România sunt de competenţa Ministerului Economiei, care prin intermediul ataşaţilor economici face asemenea evaluări.

"Din punctul nostru de vedere, singurul lucru pe care îl putem cerceta este în ce măsură o asemenea investiţie poate să aibă implicaţii asupra securităţii naţionale, în sensul că se investesc bani din trafic de droguri, spălare de bani, sau că anumite servicii interesate finanţează societăţie acest tip", a afirmat Meleşanu.


 El a fost întrebat în ce măsură au fost găsite astfel de informaţii precum cele invocate. "Da, am menţionat câteva din aceste cazuri", a replicat Meleşcanu, afirmând că nu poate da mai multe detalii.

"În mod evident există o activitate de lobby care s-a desfăşurat foarte eficient în favoarea proiectului, tot aşa cum există acţiuni foarte directe de blocare a proiectului, care sunt legate sigur, şi de preocupări ecologice – sunt convins – dar care sunt legate şi de anumite interese", a mai precizat Meleşcanu.

Şeful SIE a mai susţinut că în general ţările implicate împotriva proiectului sunt cele vecine.

El a mai susţinut că nu deţine informaţii privind politicieni implicaţi în promovarea proiectului Roşia Montană, dar a prezentat Comisiei "informaţii despre alţi cetăţeni (străini, n.r.) care au avut un interes în activitatea de lobby".

Şeful SIE a mai fost întrebat dacă în informările realizate a fost cuprins subiectul privind eventuale speculaţii bursiere legate de proiectul Roşia Montană.

"Nu pot să vă spun acuma, dacă ni se solicită de către comisie putem să facem şi o astfel de cercetare", a mai spus Meleşcanu.


Sursa : realitatea.net

duminică, 22 septembrie 2013

Dosare penale pentru furt la Baile Govora

La data de 19 septembrie a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei oraşului Băile Govora au fost sesizaţi de către F. Cătălin despre faptul că, în perioada 14 – 18 septembrie a.c., autori necunoscuţi i-au sustras de la camionul său care se afla parcat în apropierea locuinţei, pe strada Tudor Vladimirescu din oraş, doi acumulatori auto marca Rombat, provocându-i un prejudiciu de aproximativ 1200 lei.
 La nivelul Poliţiei oraşului Băile Govora s-a constituit echipa operativă care s-a deplasat la faţa locului, constatând faptul că acumulatorii au sustraşi, prin desfacerea şuruburilor de la capacul cutiei în care se aflau şi prin ruperea bornelor de curent, iar principalii suspecţi ai acestei fapte au fost identificaţi ca fiind M. Ion, de 31 de ani, M. Marinel, de 20 ani, ambii din municipiul Rm. Vâlcea şi M. Petre, de 22 de ani, din comuna Gruia, judeţul Mehedinţi. În cauză se continuă cercetările şi investigaţiile în scopul stabilirii întregii activităţi infracţionale a celor 3 persoane, urmând a se propune soluţie procedurală prin Parchetul de pe lângă Judecătoria Rm. Vâlcea. 

Tradiţiile, portul şi dansurile specific greceşti la Horezu

În perioada 20 - 22 sepembrie oraşul Horezu a fost gazda unor oaspeţi de seamă. Venite tocmai din insula Evia, Grecia, ansamblurile populare Rovies, Korfiatis şi Makistos, aflate sub egida UNESCO, câştigatoare a numeroase premii pe plan mondial, i-au încântat pe horezeni cu frumuseţea costumelor populare şi măiestria dansatorilor greci.



Oaspeţii au fost însoţiţi de Komborozu Nia – director cultural UNESCO.
Scopul vizitei în zonă a fost atât acela de a-şi prezenta tradiţiile, portul şi dansurile specific greceşti, cât şi acela de a cunoaşte zona depresionară Horezu, zonă ale cărei tradiţii străvechi sunt foarte asemănătoare cu cele greceşti.

Sursa : Gazeta de Sud