Pagini

joi, 24 iulie 2014

Românii fug de la oraș la sat

În ultimii patru ani, aproape jumătate de milion de români au lăsat apartamentul la bloc pentru o casă la țara.

Sute de mii de români decid, an de an, să părăsesască orașele și să se mute la sat. Mai exact, circa 451.200 români au migrat, în perioada 2010-2013, din mediul urban în mediul rural, potrivit datelor oficiale privind migrația internă centralizate de Institutul Național de Statistică (INS).

 

În același timp, au fost și români care s-au mutat de la sat la oraș, însă numărul acestora a fost mai mic: de circa 311.500, în cei patru ani la care ne referim.

 

Dacă ne referim doar la anul 2013, de la oraș la sat au migrat 102.710 persoane, iar în sens invers, 74.023 persoane, arată datele INS.

 

Explicațiile acestei tendințe, care s-a accentuat în ultimii zece ani, sunt multiple. O categorie socială aparte este reprezentată de persoanele care își cumpără locuințe în ansambluri rezidențiale noi, multe dintre acestea fiind construite în afara marilor orașe, inclusiv la periferiile acestora. Astfel, aceste persoane au avantajul confortului și aerului curat de la țară, fiind totodată aproape de oraș și continuând să lucreze în marile centre urbane. Iată de ce, în ultimii ani, comunele din jurul orașelor mari precum București, Cluj, Timișoara sau Brașov s-au umplut de orășeni care caută o viață mai tihnită în timpul lor liber.

 

O altă categorie de persoane sunt pensionarii, mulți dintre aceștia luând decizia de a-și petrece bătrânețile la țară, la casa părintească, lăsându-i pe copii să locuiască în apartamentul de la bloc sau pur și simplu vânzând locuința din oraș. Un mare rol în luarea acestei decizii îl are și costul cu întreținerea lunară a locuinței de la oraș, incluzând aici cheltuielile de la bloc, cele cu apa, curentul, gazele, încălzirea etc. La țară, scapi de multe dintre acestea și mai ai și posibilitatea de a cultiva în grădină propriile legume și fructe.

 

Printre motivele pentru care românii decid să se mute de la oraș la sat se mai numără: criza din ultimii ani care a sărăcit populația din mediul urban, retragerea într-o zonă cu costuri de trai reduse, fuga de aglomerație și de stres, precum și faptul că au o calitate a vieții mai bună cu același venit lunar.

Sursa :money.ro

miercuri, 23 iulie 2014

Recomandare pentru autoritatile din Valcea : Infiintati Intreprinderi Sociale !!!

Întreprinderea socială este o entitate comercială ce desfășoară activități cu scop lucrativ (ca orice companie obișnuită) dar care folosește profitul obținut pentru crearea de noi locuri de muncă destinate persoanelor defavorizate;


Beneficiari eligibili:

 ONG-uri, cooperative, furnizori de servicii sociale si de servicii de ocupare acreditati, publici si privati, intreprinderi implicate in economia sociala, autoritati ale administratiei publice locale (unitati administrativ-teritoriale), MMFPSPV si structuri/ agentii coordonate/ subordonate acestuia.


Întreprinderea de acest tip nu are ca scop principal maximizarea profiturilor, ci îndeplinește strict o misiune socială.  


       Caracteristicile economiei sociale?

  • • Un concept care se regăseşte sub diverse forme în majoritatea doctrinelor
  • fundamentale economice.
  • • Are la bază principiul solidarităţii.
  • • Este un factor de coeziune socială.
  • • Are la baza supremaţia individului în faţa profitului şi a capitalului
      Avantajele economiei sociale

• Contribuie la schimbarea mentalităţilor ce caracterizează acum mediul

socio- economic din România.

• Contribuie la dezvoltarea pluralismului pieţelor economice.

• Contribuie la dinamizarea dezvoltării economice.
• Contribuie la implementarea priorităţilor Uniunii Europene, în special a
strategiei Lisabona.
• Contribuie la construcţia unei economii generatoare de coeziune socială.
• Contribuie la dezvoltarea inovativităţii şi flexibilităţii în domeniul incluziunii
sociale.
• Creşte oportunităţile de ocupare.
• Schimbă accentul de pe politicile pasive de asistență socială pe 
politici active și concrete de incluziune.
• Indivizii din grupul ţintă încetează să mai fie simpli consumatori de 
resurse și încep să genereze valoare adăugată.
• Contribuie la refacerea relațiilor interumane dintre indivizi, crește 
gradul de socializare și stimulează voluntariatul (concept compromis în 
perioada comunistă) .

Economia socială în România

• Concept slab promovat/foarte puţin cunoscut,
• Domeniu reglementat insuficient,
• Lipsa unor standarde ocupaţionale,
• Lipsa unei curricule în domeniu,
• Lipsa unui cadru legislativ coerent (majoritatea legilor promovate de Guvern au
vizat măsuri de asistare socială, nu de încurajare a economiei sociale),
• Lipsa unor politici fiscale al căror obiectiv să fie dezvoltarea economiei
sociale,
• Abordare pasivă din partea autorităţilor publice şi a mediului de afaceri,
• O societate civilă insuficient informată/motivată să se implice în activități
specifice economiei sociale,
• Proiecte mici cu acţiune locală.

          www.vapro.ro

Am incercat ,cat de scurt am putut, sa fac o sinteza a ceea ce inseamna Intreprindere Sociala.

 Sper ca si autoritatile sa fie intelegatoare si sa se implice in astfel de proiecte . Sa inteleaga ca se pot accesa Fonduri Europene si in alte sectoare , altele decat cele pe infrastructura ...

Ex: 40 locuri de munca valoreaza in ochii cetatenilor mai mult decat un km de asfalt.


O sansa pentru Jud. Valcea : Investiții pentru tinerii de la sate.

Un proiect cu un buget de aproape trei milioane de euro a fost lansat marţi pentru sprijinirea tinerilor din mediul rural care vor să facă afaceri la sat.


,,Avem ambiţia ca peste maxim trei ani, cinci dintre afacerile acestor tineri, cele mai importante, să devină afaceri la cheie. Vrem să întindem o plasă peste România şi să îi pescuim pe tinerii de perspectivă, să ajutăm prin cursuri de antreprenoriat. Ei vor fi pregătiţi în special pentru vânzarea produselor, pentru accesarea de fonduri şi pentru asociere, pentru că asocierea este viitorul în toate domeniile, dar mai ales în agricultură. În afară de cei cinci, avem posibilitatea să premiem încă 10 afaceri mai mici, ferme de familie. Vom avea conferinţe în fiecare judeţ pentru diseminarea informaţiilor legate de proiect şi vom selecta tinerii cu potenţial antreprenorial din mediul rural', a declarat Ginu Costel Toma, preşedintele Federaţiei Agricultorilor Fermierul la lansarea proiectului 'Îndrăzneşte! Fii antreprenor!'.

 

Proiectul a fost lansat de Transparency Internaţional România, împreună cu Federaţia Agricultorilor Fermierul şi Sindicatul Ţăranilor şi Proprietarilor Români, iar iniţiativa este cofinanţată din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

 

,,Vrem să avem cam 15 tineri antreprenori din fiecare judeţ. Ca studii este necesar minim liceul. Există însă foarte mulţi tineri cu studii superioare care s-au întors în mediul rural. În acest program avem cursuri complexe, avem şi cursuri de antreprenoriat, avem şi cursuri mai lungi de calificare, de lucrător comercial şi agent de pază şi ordine, pentru că în mediul rural există cerere mare pentru aceste meserii şi tinerii se pot angaja imediat. Pentru cursurile de antreprenoriat, cei 15 tineri selectaţi din fiecare judeţ vor participa la concursul de idei inovative de antreprenoriat', a mai precizat Ginu Costel Toma.

 

Proiectul se desfăşoară în perioada aprilie 2014 - noiembrie 2015, iar în luna august tinerii antreprenori îşi vor depune proiectele de afaceri care vor intre în concursul naţional ,,Idei inovative antreprenoriale'.

 

Concursul oferă premii substanţiale, în valoare de 60.000 lei pentru locul I, 40.000 lei pentru locul II, 20.000 lei pentru locul III şi două menţiuni a câte 10.000 lei. Câştigătorii vor beneficia de sprijinul Federaţiei Agricultorilor Fermierul pentru elaborarea şi implementarea proiectelor şi pentru identificarea surselor financiare necesare cofinanţării proiectelor.

 

,,Avem deja investitori din străinătate care vor să investească în aceste proiecte ale tinerilor din mediul rural. Odată afacerea demarată ea va fi susţinută financiar de aceştia. Olandezii, de exemplu, vor să investească în afaceri cu hribi şi mănătârci, acum toată lumea îşi face crescătorii de ciuperci champignons, dar cererea mare este pentru alte tipuri. La fel, am avut discuţii şi cu oameni de afaceri indieni care vor ciuperci deosebite şi cantităţi mari, mii de tone. Vor putea să îşi mărească, astfel, asistaţi de noi, afacerea până vor ajunge la exploataţii de câteva milioane de euro, este ambiţia noastră', a spus Costel Toma.

 

Programul face parte din Axa prioritară 5 'Promovarea măsurilor active de ocupare', Domeniul major de intervenţie 5.2. 'Promovarea sustenabilităţii pe termen lung a zonelor rurale în ceea ce priveşte dezvoltarea resurselor umane şi ocuparea forţei de muncă'.

 Sursa :money.ro

vineri, 18 iulie 2014

Dan Sova si PSD ...Declaratii Halucinante la adresa Germaniei

Germania ar fi pus la cale împreună cu T. Băsescu rele contravenind intereselor României. Aşa s-ar fi semnat "tratatul fiscal", susţine purtătorul de cuvânt al PSD. In schimb, Germania l-ar fi recompensat pe preşedinte.


Potrivit lui Şova, Băsescu ar fi fost răsplătit de Berlin cu salvarea de la demitere. Aiuritor de-a dreptul. Dan Şova a comis-o din nou. Nu e clar, la prima vedere, dacă e de râs ori de plâns. Ambele reacţii sunt riscante.


Dar, după recentele elucubraţii antigermane ale mâinii drepte din PSD a lui Victor Ponta, potrivit cărora Germania ar fi complotat, chipurile, cu preşedintele statului român semnarea de către „domnul Băsescu”, „împotriva intereselor României”, a „tratatului fiscal” se nasc, irepresebil, o sumă de întrebări.

Cum de e oare posibil ca acest ins, care răspândeşte informaţii false, cotizează la teorii ale conspiraţiei şi dă dovadă şi de o crasă incompetenţă, să fi fost ministru? Ce fel de guvern acceptă să aibă în rândurile sale asemenea miniştri ai transporturilor? Ce partid democratic suportă purtători de cuvânt de o asemenea factură?


Iată însă ce a declarat Şova marţi, la Realitatea TV şi la România TV: Traian Băsescu „a semnat în anul 2011 pactul fiscal pentru a ajuta... în 2012, îmi cer scuze... pactul fiscal pentru a ajuta Germania, care tocmai îi întinsese o mână de ajutor ca să îl scape de la demitere şi a semnat împotriva intereselor României…Ca purtător de cuvânt pot să vorbesc în numele oricui (...) Ca fost ministru în guvernul României chiar ştiu despre ce e vorba".


În aceeaşi seară, la Romania TV, Dan Şova a dovedit că "ştie". Şi-a agravat situaţia, declarând, odată în plus agramat, că "s-a semnat împotriva intereselor României participarea acestei ţări, de către domnul Băsescu, la tratatul fiscal. Erau 16 ţări care vroiau să îl semneze şi Germania mai avea nevoie de un vot, că erau nevoie 17, că altfel nu trecea, şi a venit România în schimbul sprijinului din 2012 şi a spus, 'Uite, votăm şi noi tratatul fiscal, ca să fie al 17-lea vot'".


Pare că purtătorul de cuvant al PSD a confundat în această declaraţie cele 17 ţări din zona euro, cu statele din Uniunea Europeană, din care face parte şi România. Adevărul trecut sub tăcere, întors pe dos şi călcat în pcioare de Dan Şova e lesne de reconstituit. Tratatul fiscal e absolut necesar Europei dacă vrea să se integreze, să rămână unită şi să reziste presiunilor de tipul celor care au survenit în criza izbucnită în 2008. Fără acest tratat, Europa s-ar dezintegra destul de rapid. Semnarea lui, în special de către liderii statelor din zona euro, a fost o idee genială, în interesul menţinerii intacte a acestei zone, care a riscat să se pulverizeze din cauza crizei.


Acum, România e în afara zonei euro. Totuşi, Traian Băsescu a dovedit suficientă înţelepciune spre a semna, la rândul său, acest „Tratat de guvernanţă fiscală”, cum s-a numit de fapt. În pofida aparentei ignoranţe a lui Şova, Băsescu l-a semnat fiindcă a considerat, pe bună dreptate, că acordul corespunde intereselor europene ale României. Fiindcă nu poate fi în interesul României ca zona euro sau Uniunea Europeană să se destrame. Totuşi, semnătura preşedintelui României nu-i era necesară Germaniei, fiindcă Berlinul avea nevoie doar de acceptul statelor din zona euro.


Mult mai gravă, din punct de vedere domestic, sunt, în schimb, ignoranţa lui Şova, eroarea, sau dezinformarea lui voluntară cu privire la momentul în care Băsescu a semnat Tratatul. Preşedintele a iscălit acest acord mult înainte de puciul USL-ist din vara lui 2012, cu nişte luni înainte ca şeful lui Dan Şova, în speţă Victor Ponta, să încerce zadarnic, împreună cu Dan Voiculescu şi ceilalţi aliaţi ai săi, să obţină a doua suspendare a lui Traian Băsescu.


Iată de ce una nu are şi nu poate avea nimic de-a face cu cealaltă. Semnarea Tratatului n-a avut, logic, nici o legătură cu ulterioara suspendare şi prezumtiva „salvare” a lui Băsescu de către Germania.


Aici se ascund încă două tentative de manipulare şi dezinformare agrementate cu o încercare de instigare anti-germană, poate în vederea stârnirii de sentimente ultranaţionaliste numai bune să-i facă viaţa grea lui Klaus Johannis în ipoteza candidaturii sale la preşedinţie.


Pentru că, primo tempo, tratatul nu pare să se îndrepte câtuşi de puţin împotriva intereselor româneşti, ci, dimpotrivă, să corespundă acestor interese total.


Iar doi, chiar în ipoteza că n-ar fi aşa, fapt e că nu Germania ori SUA ori UE l-au salvat pe Traian Băsescu de o demitere. L-a salvat incapacitatea USL de a aduna destui votanţi, astfel încât CCR să poată valida referendumul din apogeul puciului din 2012.


Pe scurt, mica teorie a conspiraţiei menită să amplifice antigermanismul şi ura contra lui Băsescu e o probă nu doar de inconsistenţă şi incontinenţă verbală din partea insului care a vehiculat-o la televiziunea de partid şi de stat a PSD. Prin uşurinţa de a o demonta mi se pare că teoria cu pricina este şi o demonstraţie nec plus ultra de crasă incompetenţă a lui Şova chiar şi în ipoteza că demnitarul PSD-ist ar fi vrut să funcţioneze ca dezinformator. Fiindcă un dezinformator abil ar fi inventat ceva mai de soi, mai greu de combătut. Pe scurt, Şova poate opta. Are de ales între a figura ca om politic incapabil să se informeze şi să informeze corect, ori ca diversionist nătâng, hotărât să instige spre a-i înlesni şefului său accesul la Cotroceni.


Ceea ce mi se pare cel mai trist este că PSD consideră că nu trebuie să-i ascundă de ochii românilor pe aceşti politicieni complet neaveniţi, care recidivează după ce au mai făcut-o odată de oaie negând Holocaustul din România şi s-au văzut siliţi să-şi ceară scuze şi să retracteze. E cu totul deplorabil că oameni cheie din acest fost partid comunist rămas nereformat nu se sfiesc să comită enormităţi de natură să greveze nu doar raporturile dintre PSD pe de o parte şi partenerii săi germani şi occidentali din SPD şi Partidul Socialist European pe de alta, ci şi, impardonabil, esenţialele relaţii româno-germane.


joi, 17 iulie 2014

Israelul a început ofensiva terestră în Gaza

Forţele armate israeliene au început ofensiva armată în Gaza, după mai multe zile de bombardamente, anunţă BBC News.


Premierul israelian a ordonat forţelor armate, joi seară, să înceapă operaţiunea terestră în Gaza.


Aviația militară israeliană a reluat vineri după-amiază raidurile asupra Fâșiei Gaza după ce la ora locală 15:00 a expirat un scurt armistițiu umanitar de cinci ore solicitat de ONU, au confirmat responsabili militari israelieni citați de agenția EFE, notează Agerpres.


Primele atacuri au avut loc în partea de nord a Fâșiei Gaza, relatează mass-media locale, ce vorbesc despre o escaladare rapidă după o dimineață în care populația a profitat de încetarea focului pentru a se aproviziona.


Imediat după reluarea raidurilor israeliene, milițiile palestiniene au răspuns cu tiruri de rachete, aviația israeliană ripostând cu atacuri succesive asupra pozițiilor islamiste din partea de est a orașului Gaza.


Totuși, spre deosebire de alte armistiții din trecut, acesta a fost în cea mai mare parte respectat, doar într-un scurt interval de timp înregistrându-se trei atacuri ale milițiilor palestiniene asupra regiunii Eskhol.


De altfel, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a afirmat că respectarea armistițiului umanitar dovedește că o încetare a ostilităților 'este posibilă dacă părțile manifestă voință'.

Sursa : realitatea.net